Mer människor, mindre betong

Talman, det låter som en slagkraftig dänga för dem som är missnöjda med den nuvarande regeringens budgetförslag.

Mer människor mindre betong!

Som socialdemokrat är det lätt att sakna de långsiktiga satsningarna på att minska arbetslösheten och jag saknar särskilt satsningarna på de som redan är marginaliserade och utanför arbetsmarknaden.

-Dagens arbetsmarknad är i ständig förändring och dessutom är väldigt kantstött av en pågående pandemi måste vändas till en arbetsmarknad där det är lätt att få jobb och där den som arbetar är trygg på jobbet.

Vi måste säkra att det finns resurser att fånga upp och skydda dem som är i riskzonen.

 -Vi måste jobba hårdare för inte tappa farten på jämställdhetsarbetet.

Det är dags att starta elmotorn och ta ny fart mot jämställda löner.

Det är dags att eliminera de hinder som försvårar för folk att förkovra och utbilda sig.

Det är dags att stärka barns och ungas rättigheter och ge resurser till alla dem som fastnat i en ond spiral av motivationsbrist, tidshantering, missbruk, ångest och prokrastinering.

Alla ålänningar är viktiga, både de som bott här i många generationer och de som är på väg att flytta hit. Alla människors lika värde är en välanvänt men behöver upprepas.  Det är tid för gemenskap!

Talman, Vi har så mycket att uträtta, varje dag vaknar jag upp med en stark känsla av att tiden är alldeles för knapp. Som en ledamot i opposition har man ständigt den växande oron över allt det här. Jag anser att vår uppgift är att återupprätta tron på att politik kan förändra. Nu om någonsin är det viktigt att vi sätter fokus på att skapa ett samhälle som hänger ihop.  Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov! 

Allt från att få rätt eftervård efter förlossningen, rätten till assistenter och diagnosutredningar i skolan… Att någon tänker på  arbetarna, de som arbetat i branscher som hotas av nedläggning eller pågående digitalisering och att de har en möjlighet till fortsatt försörjning. Möjligheten till en pension för den som jobbat länge och slitit ut kroppen?

Det är nu vi skall tänka hållbart och långsiktigt! Vårt största uppdrag är att vända hopplösheten till hoppfullhet.

Ekonomin skall fortsättningsvis räcka till människorna. För att dra en paralell till idrotten :  Marathonloppet har bara börjat, det är illa om sportdrycken är slut redan efter ett par hundra meter. Talman, igår höll jag ett anförande om en reform av vuxenstudiestödet på Åland för att utbildning skall bli en reell möjlighet genom krisen.

Jag har också lämnat in en motion om skolresor för barn med två hem, hela året. Skolbusskorten som eleverna får för att ta sig till och från skolan gäller i dagsläget från den kommunen du är skriven i och på vissa tider, samt att barnet är beviljad på grund av lång skolväg. Kommungränser kan inte vara starkare än barnens rättigheter. Man hade önskat att barn med två hem inte hade uteslutits från kommunernas verksamheter också men det är nästa steg.

Barns rättigheter kan inte var svagare än kommungänserna?

Talman, jag motionerar också om att säkra ungdomspolisens arbete i samråd med polismyndigheten. Inför val är det lättvärvade röster att påstå sig stå upp för polisen… och det förvånar mig att Ålands polismyndighet inte får de nödvändiga resurser de äskar om för att täcka hela Åland, landsbygd och skärgård. Det kan väl inte vara meningen att inrätta ungdomspolisen som enhet om den inte skall vara en pågående verksamhet med långsiktig finansiering?

Jag motionerar också om jämställda löner, kvinnornas löner har i Finland minskat med 0.4 procentenheter. Minns att pandemin till trots finns många stora strukturella hinder i vårt landskap som kräver  fortsatta krafttag.  Mer människor mindre betong!

Tack!

Anförande budgetdebatten 11.11.2020 Ålands lagting

Lämna en kommentar