Insändare: bakom budgetsiffrorna

Först pandemi, nu inflation. Jag lyssnat på föräldrars oro över sina barn som inte får rätt hjälp i skolan. På unga som pratat om psykisk ohälsa och mobbing. Samtalat om att bristen på kollektivtrafik hindrar tillgänglighet till aktiviteter, jobb och skola. Många har pratat om utmattningssymtom, trötthet och stress.

Pratat regeringen Orpos nedskärningar, otrygghet på arbetsmarknaden och hur folk ens har råd att studera vidare. Äldre har öppnat sig om ekonomin och oro om de får rätt hjälp. Vi har samtalat om ökad ensamhet och bristen på förmånliga bostäder.

Personer med nedsatt arbetsförmåga har vittnat om svårigheterna att få jobb och försörjning.

Det är hög tid att satsa på polisens förebyggande arbete med barn och ungdomar. Fritidsgårdar och aktiviteter ska vara öppna för alla, sluta jåla om kommungränser!

Anpassa i skolan så den funkar för fler, både miljömässigt och i form av assistenter, språkstöd, kuratorer och andra viktiga vuxna i ungas liv. Det är nu resurserna skall riktas till äldreomsorgen, så att alla som kan bor tryggt hemma och säkra servicebehovet också när man inte längre kan.

Det är nu vi skall satsa smart: på flexibla, mindre och förmånliga bostäder och göra det lätt att åka kollektivt på land som på vatten. Det är nu vi behöver stå upp för en schysst arbetsmarknad, bättre vuxenstudiestöd och se till att alla som kan och vill jobba har möjlighet till det på ett anpassat sätt.

Tack för alla fina samtal, jag finns på både lagtings- och Mariehamnslistan i valbåset.

Jessy Eckerman (S)

Lämna en kommentar